hogy tisztán lássunk

HU    

Gyakran ismételt kérdések - Műanyag ablakok, ajtók


Tisztelt Látogatónk!

 

A GY.I.K. (gyakran ismételt kérdések) menüpontban néhány altalánosan felmerülő kérdésre kaphat választ. A külön menüpontokban további információkat, segítséget találhat, ami fontos lehet, ha ablakok, ajtók iránt érdeklődik a Panno Ablak Kft-nél. 

 

A nyílászáró vásárlás minden esetben hosszútávú beruházás az ember életében. Miután egy ablaknak vagy egy ajtónak több évtizeden át kell a házat szolgálnia, egyáltalán nem mindegy, milyen ablakot építünk be a házunkba, lakásunkba. A jobb gyorsan megtérül! Az alábbi összefoglaló segít a döntésben.

 

1., Közép vagy szél-tömítéses profilból készül-e az ablak?

A középtömítés jobb hő-, hang-, víz- és légszigetelést, nagyobb biztonságot jelent. Ugyanakkor az ára is magasabb.

 

2., Milyen széles legyen a profil? (szaknyelven beépítési mélység)

A szélesebb profilok jobb hő- és hangszigetelést jelentenek, fűtött helyiségbe legalább 70 mm beépítési mélységű ablakok kellenek.

 

3., „A” , „B” vagy „C” kategóriás profilból készül-e az ablak?

E mögött a profil falvastagsága rejlik, EU szabvány szerint (MSZ EN 12 608) Az "A" kategóriás profilból válasszon ablakot! Beépítés után látható profil oldalak min: 2,8-3 mm. Minél vastagabb egy profil, annál jobb az ablak. A kicsi falvastagság nagy hidegben gondot okozhat. Ha vastagabb a profil, a hegesztett sarkak szilárdsága magasabb! Az ablak nyitása, zárása is biztosabb, ha a profil fala vastagabb.

 

4., Hány légkamrás nyílászárót vegyek?

A magasabb kamraszám jobb, de csak akkor, ha elég hely van a megfelelő merevítő vas beépítésére! A magasabb kamraszám általában jobb hő- és hangszigetelést jelent.

 

5., Mekkora a merevítő vas falvastagsága?

Az alkalmazandó vas mérete, geometriája, vastagsága az ablak nagyságától, a beépítés magasságától és a helyi szélviszonyoktól függ. A vas teszi lehetővé, hogy az ablak ellenálljon a szél nyomásának, az üveg ne törjön el. A PVC hőtágulása sokkal nagyobb, mint a vasé. A vas fogja vissza a PVC hőtágulását. Merevítő acél hiányában az ablak elgörbülhet!

 

6., Milyen legyen az üveg minősége, Ug értéke?

Minél alacsonyabbaz Ug érték, annál jobb hőszigetelő az üveg! Ablakaink a mai kor követelményeinek megfelelően Ug = 1,0 W/m2K értékkel rendelkeznek. Speciális igény esetén természetesen jobb üveget is tudunk Önnek kínálni, de ebben az esetben a nyílászáró az ára is magasabb lesz.

 

7., Az üvegközti távtartó anyaga alumínium, acél vagy műanyag legyen?

Acélt vagy műanyagot kérjen! A távtartó lényegesen befolyásolja a komplett ablak hőszigetelését! Műanyag távtartó alkalmazása csökkenti a páralecsapódást! Ebben az esetben az a jó, amelyik kevésbé vezeti a hőt. Az alumínium jól vezeti, ennélfogva nagyobb a lecsapódás veszélye.

 

8., Milyen legyen az ablak tömítés?

Két fajtája létezik: hegesztett, nem hegesztett. A nem hegesztett a jobb. A hegeszthetőség érdekében a tömítés anyagát megváltoztatják, hőre fokozottan lágyulóvá válik. A hidegben ugyanakkor hamarabb hideg lesz. Pont a legnagyobb hidegben lehet rossz az ablak zárása.

 

9., Mi a helyzet a szellőzéssel?

Jobb a tok átütése nélküli szabályozott megoldás. A kiegyensúlyozott szellőzés fontos, ha kevés, nem elegendő a friss levegő, magasabb a páratartalom, ami növeli a fűtési költségeket! Ha sok, kiengedi a felmelegített levegőt!

 

10., Milyen az ablak légzárása?

A magasabb érték a jobb. MSZ EN 14231 szabvány szerinti 4. osztályút válasszon! (Esetleg 3. osztályút.)

 

11., Milyen legyen az ablak vízzárása?

A magasabb érték a jobb. MSZ EN 14231 szerinti 8A vagy 9A besorolásút keressen!

 

12., Milyen legyen az ablak szélállósága?

Az alacsonyabb érték a jobb. C2 vagy C3 besorolásút kérjen!

nyomtatás / print