hogy tisztán lássunk

HU    

Ablakok, ajtók működése


Nyílászárók működése

 

Fix üvegezésű ablak: ilyen szerkezetekkel nagy méretű bevilágító felületek gyárthatók. Relatív olcsók, viszont a tisztíthatóságra is gondolni kell, mert az ilyen ablakok külső üvegfelülete csak kívülről hozzáférhető.

 

Műanyag ablakok működése - fix ablak

 

Nyíló működésű ablak: megkülönböztetünk jobbos vagy balos nyitásirányú ablakokat. Az ábra jobbos nyitásirányú ablakot szemléltet. A sarokpántok szemből és belülről tekintve (illetve ahová nyílik) jobboldalra esnek. Félkilincses erkélyajtó és átmenő kilincses ajtó is gyártható e típuson belül.

 

Műanyag ablakok, ajtók működése - nyíló ablak, ajtó

 

Bukó működésű ablak: megkülönböztetünk egy kilincses (a kilincs ekkor a vízszintes szárnyoldalon), kétkilincses ablakokat (ekkor a kilincs a függőleges szárnyoldalon helyezkedik el). Az ábra kétkilincses bukóablakot szemléltet. Lehetséges változat még a felfelé bukó ablak. A kilincsek elhelyezése, pozíciója változhat. Ha távnyitóval kérjük, a távnyitó alkatrészek (kilincs, sarok, rúdvezető, olló, stb.) felszereléséhez toldóval helyet kell biztosítani.

 

Műanyag ablakok működése - bukó ablak

 

Nyíló - Bukó működésű ablak: megkülönböztetünk jobbos vagy balos nyitásirányú ablakokat. Az ábra jobbos nyitásirányú ablakot szemléltet. A sarokpántok szemből és belülről tekintve (illetve ahová nyílik) jobboldalra esnek. Félkilincses erkélyajtó és átmenőkilincses ajtó is gyártható e típuson belül.

 

Műanyag ablakok működése - nyíló-bukó ablak

 

Tokosztóval kettéosztott ablaktok, kétoldalra nyíló szárnyakkal: Lehetséges változatok Ny + Ny, Ny-B + Ny-B, B + B illetve ezek működési mód vagy nyitási irány szerinti variációi. A konstrukciót úgy szükséges kialakítani, hogy a tokosztón pántok ne legyenek.

 

Műanyag ablakok működése - nyíló-nyíló ablak

 

Középen felnyíló ablak: lehetséges változatok Ny, Ny - B. A felnyíló (stulpos) oldal csak nyílóként működtethető, a kilincses oldal pedig Ny vagy Ny-B módban üzemelhet. A nyitásirányok variálhatók. A váltószárny és a kilincses oldali szárny aránya (a szélessége) változtatható. Félkilincses erkélyajtó és átmenő kilincses ajtók is gyárthatók e típuson belül.

 

Műanyag ablakok működése - nyíló-nyíló ablak

 

Toló-Bukó félkilincses vagy átmenőkilincses erkélyajtó: általában a tokkeret fele (vagy nagyobb része) fix üvegezésű, a másik fele (vagy kisebbik része) pedig speciális vasalattal szerelve buktatható és vizszintesen eltolható. A működő szárny lehet jobbos, balos. Az ábra balos ajtót mutat. Lehetséges középen felnyíló T-B változat is (mint ablakoknál). Extra méretú szerkezeteknél a szállítás és mozgatás lehetőségét is figyelembe kell venni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a szerkezetet több darabból kell összesorolni. Gyártóműnél a sorolt szerkezetre a vasalatot felszerelik ezután az egészet szétszedik, kiszállítják és a helyszínen összeszerelik, beépítik. T-B ablakok is gyárthatók.

 

Műanyag ablakok, ajtók működése - toló-bukó ablak, ajtó

 

Harmónika-szerűen működő ablakok: a szerkezet csak egybefüggő tokkeretből gyártható. A tokkeret rögzítését, megfelelő statikai merevségét, elcsavarodás-mentességét biztosítani szükséges. A speciális vasalatalkatrészek alkalmazásával különféle működési variációk érhetők el. Ablakméretű szerkezetek is gyárthatók. Extra méretű szerkezeteknél a szállítás és mozgatás lehetőségét is figyelembe kell venni.

 

Műanyag ablakok, ajtók működése - harmónika erkélyajtó

 

 

nyomtatás / print