hogy tisztán lássunk

HU    

Műanyag nyílászárók karbantartása


Műanyag nyílászárók karbantartási útmutatója

 

Jelen útmutató segítségével néhány gyakorlati jó tanácsot szeretnénk adni Tisztelt Vásárlóinknak, hogy a megvásárolt és beépített műanyag nyílászárók hosszú évtizedekig szolgáljanak az Önök megelégedésére.

 

Beépítési utómunkák:

 

A nyílászáró profilját a szárnyon és a tokon fólia védi. De ha az épületen további építési munkálatokat csinálnak még, a beépítés után a műanyag nyílászárókat célszerű megvédeni a különféle szakipari munkák szennyeződésétől, illetve a munkák során keletkező sérülésektől. Például vakolás esetén javasoljuk a teljes felület letakarását védőfóliával, hogy az üvegre vagy a profilra rakódó vakolat és egyéb szennyeződés ne károsítsa a felületet, és ne okozzon vasalat szorulást.

 

Karbantartás:

 

A műanyag profil karbantartása

 

A gyárilag elhelyezett védőfóliát lehetőség szerint, de maximum 1 hónapon belül el kell távolítani a külső oldalról, ahol a nap éri. A fólia ragasztóanyaga napsütés hatására károsíthatja a műanyag felületet, esetleg ráég a profilra.

A műanyag felületek karbantartást nem igényelnek, de tisztításukról rendszeresen gondoskodni kell. Langyos, enyhén mosogatószeres vízzel tisztítható. Ne használjunk súroló szereket! Makacs szennyeződésekhez, olaj és zsírfoltokhoz aromás hígító szereket javasolunk (pl. lakkbenzin). Tilos a PVC-t oldó, duzzasztó (pl. acetont, körömlakklemosót), ill. dörzsölő szereket és eszközöket (pl: drótkefét, kést vagy bármilyen pengét) alkalmazni.

 

A hőszigetelő üveg karbantartása

 

A nyílászáróinkba beépített hőszigetelt üvegeknél a hagyományos ablaküveg tisztítószerek alkalmazása megengedett. Ne használjunk pengét, kést az üvegre került festéknyomok eltávolítására, mert az az üveg felületét megkarcolhatja, károsíthatja.

 

A vasalati elemek karbantartása

 

A műanyag nyílászárók vasalati elemei nagyfokú kezelési kényelmet és biztonságot nyújtanak. Az ablakok, ajtók pántjai állíthatóak, de a gondos gyártás és szakszerű beépítés ellenére is szükséges lehet időként a beállításuk, utánszabályozásuk.

A vasalatelemek  (pántok, zárfogadók, zárszerkezetek) évente egyszeri tisztítást, a rárakódott por és egyéb szennyeződés eltávolítását és olajozást igényelnek. Tisztításkor sav és gyanta tartalmú tisztítószerek használata tilos, mert ezek károsítják a korrózióvédelemet szolgáló felületi réteget. Amennyiben az ablak akad, súrlódik, a kilincs nehezen működik, a finombeállítást mielőbb célszerű elvégezni.

 

A gumitömítések karbantartása

 

A gumitömítések felületét évente egyszer javasolt langyos, enyhén mosószeres vízzel lemosni, majd glicerinnel bekenni, esetleg szilikonos kendővel letörölni, hogy rugalmasságukat a teljes élettartam alatt megőrizzék.

 

Ha a fenti karbantartási feladatokat végrehajtja, biztosak vagyunk benne, hogy  a cégünknél vásárolt műanyag nyílászáróban nagyon hosszú ideig örömét fogja lelni!

nyomtatás / print