hogy tisztán lássunk

HU    

Passzívházak


A passzívház a világ több országában az energiatakarékos épületekre alkalmazott német minősítési rendszer. Az energiahatékony passzívház-technológia reális alapot nyújt az energiafüggőség csökkentéséhez és a széndioxid-semleges épületek elterjedéséhez.

 

A passzívház definíciója szerint az épület fűtési energiaigénye nem haladja meg a 15 kWh/(m2év) értéket, az összes primerenergia-igénye – beleértve a használati melegvíz előállítását és a villamosenergia fogyasztást –  nem lehet több mint 120 kWh/(m2év) és légtömörsége legfeljebb 0,6 1/h, tehát meglehetősen szigorú minőségi követelményeknek kell, hogy megfeleljenek.

 

Csak összehasonlításképpen: a hagyományos téglaszerkezetű épületek akár 300 - 400 kWh/m²/év energiát is felhasználnak. Míg a passzív ház a hagyományos épületszerkezetekhez képest 80-90%, vagy akár közel 100% energiát takarít meg. Szemléletes példa, hogy egy passzívház 30mfelületét 10 db teamécses képes befűteni.

 

A korszerű építési technológiának és a jó szigetelésnek köszönhetően télen a meleg a házban marad. Emellett a lakókörnyezet levegője és felületei közel azonos hőmérsékletűek. Egy hagyományos házban a levegő és az ablak üvegfelületének hőmérséklete között akár 12 ºC különbség is lehet, míg a passzívház esetében jó nyílászáróval legfeljebb 4 ºC az eltérés. Ez az érzékelési határértéken van, így az ablak közelében is jól érezzük magunkat.

 

Másik oldalról nézve meg nyáron a hőség kívül marad, és ezáltal megakadályozható, hogy az épület túlforrósodjon. A passzívházakban egész évben egyenletes, kellemes klíma uralkodik – és ez a lakók számára magasabb fokú kényelemérzetet és komfortfokozatot biztosít.

 

Ennek biztosítékaként szolgál a passzívház minősítés, melyet a független, darmstadti Dr. Wolfgang Feist Passzívház Intézet (Passivhaus Institut - PHI)  dolgozott ki és végez. A minősítés elnyerésének egyik előfeltétele a kiemelkedő minőségű alkotóelemek felhasználása, a másik a kifogástalan minőségű kivitelezés. Csak azon épületeket nevezhetjük passzívháznak, melyek megfelelnek a darmstadti Passzívház Intézet hivatalos minősítési rendszerének.

 

A minősített termékek viselhetik a „minősített passzívház alkotóelem” címet, és ezáltal garantáltan kiváló energetikai tulajdonságokkal bírnak. A minősített termékek alkalmazása már az előkészítés során megkönnyíti a tervezők dolgát, és hozzájárul a passzívház követelmények maradéktalan teljesítéséhez. Ahhoz, hogy ne utólag derüljön ki, megfelel-e a ház a követelményeknek, nélkülözhetetlen egy minden tényezőt figyelembe vevő energetikai tervezés. Ezt energetikusok végzik egy speciális szoftver segítségével.

 

További hasznos információk a passzívházakról az alábbi oldalakon:

 

Passzívházak.info

Megvalósult passzívház projektek (német nyelvű oldal)

Magyar Passzívház Szövetség honlapja

 

Magyar rendeletek

 

A 7/2006 TNM rendelet tartalmazza azt a háromszintű követelményrendszert, amely az új épületekre vonatkozik. A fokozatosan szigorodó jogszabályi környezet lehetőséget ad az előttünk álló években, hogy a hazai szabályozással el tudjuk érni a 2020-ban életbe lépő új energetikai követelményeket, amelynek legfontosabb előírása az uniós irányelvek szerinti  közel 0 energiaszintű épületek tervezése és építése új épületek esetén. Az épülethatároló szerkezetek hőátbocsátási tényezőinek módosítását három lépcsőben, 2012-ben, 2015-ben és 2019-ben kívánják végrehajtani az alábbiak szerint.

http://xn--manyag-ajt-ablak-fvb27t.hu//img/gallery/Info/UWjegyzek.jpg.jpg

A fenti táblázatban szereplő, ablakokra vonatkozó értékek a szigorított elvárások közzététele szerint is aktuálisak.

nyomtatás / print